top of page

Geluk: je hebt meer invloed dan je denkt


’s Ochtends wakker worden en zin hebben om aan het werk te gaan. Op de meest onverwachte momenten tot mooie ideeën en inzichten komen. Daar enthousiast mee aan de slag gaan, of dat nu overdag is of ‘s avonds. Maar ook voldoende energie overhouden voor familie, sport, vrienden. Geluk ervaren, thuis en op het werk. Wie droomt daar niet van? En belangrijker: wat is ervoor nodig? In dit artikel deel ik mijn persoonlijke verhaal: hoe ik me gelukkiger ben gaan voelen en hoe ik gekomen ben tot mijn persoonlijke missie: bijdragen aan een stukje (werk)geluk in Nederland.

Geluk hangt van diverse factoren af. Het begint bij hoe je zelf in het leven staat; de ene persoon is van nature positiever ingesteld dan de ander. De een heeft meer meegemaakt dan de ander. Maar ook: de ene persoon heeft sterker het gevoel dat zijn wereld ‘maakbaar’ is dan de ander. Dat laatste, een gevoel van eigen invloed, is een belangrijke factor voor de mate waarin iemand zich gelukkig voelt. En het mooie is: dat kan iedereen ontwikkelen.

Buiten mezelf

Oké, toegegeven: ik behoor tot de groep mensen die van nature redelijk positief is ingesteld. Maar ik ben ook onzeker en kan ’s nachts snel liggen piekeren. Die onzekerheid heeft mijn handelen behoorlijk bepaald, of anders gezegd: belemmerd.

Zo ben ik op mijn werk lange tijd onzichtbaar geweest. Ik hoopte dat mijn harde werken wel opgemerkt zou worden en dat dat zou zorgen voor erkenning en waardering. Van mijn directe collega’s kreeg ik die wel, maar van de personen die over mijn salarisverhoging en ontwikkelingsmogelijkheden gingen helaas onvoldoende. Dat heb ik lange tijd heel oneerlijk gevonden. Verbolgen roddelde ik met collega’s over het management en hoe zij zich lieten leiden door de hardste schreeuwers en cijfertjes. Ik zocht de oorzaak voor mijn eigen onvrede in mijn omgeving. En daar had ik toch geen invloed op? Het frustreerde me en gaf me het gevoel niet verder te komen. Bovendien was ik door al dat harde werken thuis een stuk minder gezellig.

Uit mijn comfortzone

Hoewel ik geloof dat er bij managers ook iets te doen is, zie ik nu dat ik onvoldoende heb gekeken naar de invloed die ik zelf had op mijn werkplezier. In de laatste jaren loondienst heb ik het tij weten te keren door mezelf anders op te stellen. Daar was wel lef voor nodig; ik moest uit mijn schulp kruipen, uit mijn comfortzone stappen. Om helder te krijgen wat ik nu echt wilde en wat ik daarvoor zelf moest gaan ontwikkelen, heb ik een coachtraject gevolgd. Dat heeft me enorm geholpen om me bewust te worden van mijn eigen invloed op mijn werkgeluk.

Ik kwam erachter wat ik zelf het allerliefste wilde doen. Dit weten en echt voelen was een eerste belangrijke stap. Daarna ben ik bewuste acties gaan nemen richting het werk dat ik wilde gaan doen. Ik ben met die mensen gaan praten bij wie ik kansen zag om me in de gewenste richting te ontwikkelen. In mijn vrije tijd las ik vakliteratuur en volgde ik opleidingen, deels op eigen kosten. En ik ben gewoon maar gaan doen wat ik graag wilde doen: MT’s toespreken, presentaties geven, workshops begeleiden. Dat kostte aanvankelijk veel energie, want het was nieuw; ik had nog niet de ervaring, de vlieguren. Bovendien was ik opeens wel erg zichtbaar…

In balans

In de periode die volgde ontwikkelde ik me tot expert consultant en coach op het gebied van werkgeluk. Gevolg: ik werd opgemerkt! Ik mocht spreken op grote podia en kon de coachopleiding volgen die ik zo graag wilde. Intern werd ik vaak gevraagd om mee te denken. Internationaal nam ik deel aan een expertgroep in mijn vakgebied. Er ontstond een positieve spiraal die me zelfverzekerder en mondiger maakte. Ik voelde me sterk, maar kwam toch niet lekker in balans: de werkdruk was hoog en qua cultuur zat ik niet meer op mijn plek.

Uiteindelijk heeft mijn persoonlijke ontwikkeling geleid tot de ultieme stap uit mijn comfortzone: ik heb mijn vaste baan opgezegd om me als zelfstandig coach en trainer te richten op mijn droom: individuen en teams begeleiden naar meer werkgeluk. Ik voel me me vrijer dan ooit en kom steeds meer in balans.

Bewuste keuzes

Helaas zie ik nog veel mensen in organisaties worstelen met hun energie, motivatie en zelfvertrouwen. Niet iedereen hoeft te kiezen voor het ondernemerschap om een goede balans te vinden. Maar iedereen kan wel leren om bewuste keuzes te maken en daar naar te handelen.

De laatste jaren ben ik ook privé uit mijn comfortzone gestapt en heb ik een nieuwe start gemaakt. Ik weet als geen ander dat de weg naar geluk ook pijn en moeilijke momenten kent. Ik pieker nog steeds en probeer vrienden te worden met mijn onzekerheid. Wel durf ik te zeggen dat ik inmiddels zo iemand ben die ’s ochtends wakker wordt met zin om aan het werk te gaan, onder de douche tot de mooiste ideeën komt en energie overhoudt voor familie en vrienden.

Hoe zit dat bij jou? In hoeverre ervaar je geluk, zowel thuis als op je werk? Ik daag je uit: je hebt er meer invloed op dan je denkt!


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page