top of page

In je kracht, hoe mooi zou dat zijn?

Er wordt veel over geschreven, ook door mij: je geniet het meeste en presteert het beste als je in je kracht staat. Persoonlijk vind ik het mooi klinken: het woord kracht associeer ik met energie en vitaliteit. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat je je afvraagt: wat betekent dat dan precies? Hoe doe ik dat? Wat doe ik dan anders dan dat ik nu doe? In deze blog deel ik graag mijn visie met jou.

Weten wie je bent

Om in je kracht te staan is het zaak eerst helemaal helder te krijgen wat jouw persoonlijkheid kenmerkt en hoe deze gevormd is. Jouw persoonlijkheid is voor een deel genetisch en cultureel bepaald en daardoor min of meer onlosmakelijk met jouzelf verbonden. Dit ben jij, hier ben je authentiek, echt. Ook als je omgeving dit niet altijd leuk vindt. Dat is prachtig, alleen is het de kunst om dit zelf zo te zien en te openbaren. Dat heeft te maken met zelfacceptatie en persoonlijke groei.

Weten waar je voor staat

Er zijn ook persoonlijkheidskenmerken die gevormd zijn door ‚omstandigheden’ en die, bewust of onbewust, onderdeel zijn geworden van jouw gedrag. Bij het weten wie jij bent hoort ook het weten welke waarden voor jou belangrijk zijn. Waar sta jij voor? En waarvoor absoluut niet? Hoe wil jij met jezelf en anderen omgaan? Zodra je daar zicht op hebt, dan kun je de bewuste keuze gaan maken om bepaald gedrag om te buigen of te ontwikkelen. Je kunt dan voor jezelf doelen gaan stellen om een vitaler, liefdevoller, assertiever, succesvoller (en ga zo maar door) mens te worden. Het helpt je bepalen wat jij in een relatie, met wie dan ook, belangrijk vindt. Je word je meer bewust van de waarde van jouw huidige relaties.

Deze stappen, weten wie je bent en waar je voor staat, zijn cruciaal: dit is jouw basis. Als je bij alles wat je doet zo dicht mogelijk bij die basis blijft, dan sta je het meest in jouw kracht. Het is niet altijd een eenvoudige opgave; het vraagt van jou de moed en bereidheid om open en kritisch naar jezelf te kijken. Echter, kies je ervoor om dit aan te gaan dan is dit een verrijking voor de rest van je leven.

Weten wat je wilt bijdragen

Met de wetenschap wie je bent en waar jij voor staat, kun je je gaan afvragen wat jij aan deze wereld wilt bijdragen. Zinvol bezig zijn geeft voldoening. Het geeft invulling aan tenminste drie door Maslow beschreven behoeften: waardering en erkenning, sociale interactie en zelfontplooiing. Om erachter te komen wat jij wilt bijdragen kun je jezelf twee vragen stellen: wat kan ik? En: waar word ik blij van? Vooral de combinatie van beiden zal jou naar het soort werk leiden waarbij jij in je kracht staat. Let er wel op dat er samenhang blijft met wie jij bent en waar jij voor staat.

Wendbaar zijn

In de huidige tijdsgeest volgen veranderingen elkaar snel op, zowel in de maatschappij als in organisaties. Informatie, soms tegenstrijdige, is er altijd en overal. Om hier als mens goed in te gedijen, is het belangrijk om een zeker wendbaarheid te ontwikkelen: het vermogen om flexibel op veranderingen te kunnen inspelen. Wendbaarheid maakt dat jij beter in jouw kracht kunt komen en blijven. Het hangt van je persoonlijkheid af hoe makkelijk of moeilijk het is om wendbaarheid te ontwikkelen, maar de noodzaak ertoe maakt het de inspanningen meer dan waard.

Organisaties in hun kracht

Bovenstaande geeft in een notendop weer wat ervoor nodig is om als mens in je kracht te staan. Hoe zit dat nu bij organisaties? Well, I’ve got news: exact hetzelfde als bij mensen! Een organisatie is tenslotte niets anders dan een verzameling van mensen. Lees bovenstaande nog eens door, maar dan met jouw organisatie in gedachten. Vertaal het naar organisatie-identiteit, kernwaarden en missie. Als jij durft vanuit jouw authentieke basis te handelen en hierin te investeren, dan versterkt dit jouw lange termijn duurzaamheid, imago en continuïteit. Je staat optimaal in je kracht. Hoe mooi zou dat zijn?

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page